Wicklow Mountains

Reizen naar Ierland: Wicklow Mountains

De Wicklow Mountains zijn een bergketen die is gelegen in het zuidoosten van Ierland. De hoogste berg van deze keten heet Lugnaquilla en is 925 meter hoog. De keten loopt ongeveer van County Dublin naar County Wexford via County Wicklow. Een deel van het gebied is een beschermd natuurgebied dat het Nationaal Park Wicklow Mountains heet. De bergen bestaan vooral uit leisteen en graniet. Ze zijn onderdeel van de grootste granietmassa van Noordwest-Europa. Door de bergen loopt een lang wandelpad, de Wicklow Way. Dit wandelpad is circa 132 kilometer lang. Wie op zoek is naar avontuur kan de route volgen met een tent op zak. Je mag er in het wild kamperen.

Natuur en omgeving

Vroeger waren de toppen van de bergen begroeid met eiken- en beukenbossen. In de IJstijd zijn de toppen echter afgerond door gletsjers. Het gebied bestaat nu voor een groot deel uit zogeheten blanket blog, een soort hoogveengebied dat kenmerkend is voor Ierland. Ten zuidwesten van de hoogste berg ontspringt de rivier de Slaney. De rivier stroomt langs de westelijke kant van de bergketen en mondt uiteindelijk uit in de Ierse Zee. Er ontspringen ook nog enkele andere rivieren in het berggebied, waaronder de Liffey en de Dargle. Deze Dargle is de bron van de Powerscourtwaterval, de hoogste waterval van het land.

Meren

Aan de oostkant van het gebied vind je een aantal ribbon lakes. Dat zijn lange, smalle meren die ontstaan in gebieden die worden uitgesleten door gletsjers. Ze hebben vaak de vorm van een vinger. Er zijn ook zogeheten corrie lakes, bergmeren die zijn gevormd in dalen die door gletsjers zijn uitgesleten. Een bekende vallei in dit gebied is Glendalough. In dit gletsjerdal liggen de twee meren waar het dal naar is vernoemd. Gleann Dá Locha is namelijk Gaelic voor ‘het dal van twee meren’. Bij Glendalough vind je ruïnes van middeleeuwse kloosters, de Powerscourt waterval, de Powerscourt Gardens en tevens het bezoekerscentrum van Nationaal Park Wicklow Mountains. Hier kun je informatie krijgen over de natuur en over de wandelingen die je kunt maken.

Guinness

Guinness is het bekende Ierse bier met de donkere kleur. Het wordt gebrouwen van slechts vier ingrediënten, waarvan water er één is. Dit water wordt gewonnen uit een bron in de Wicklow Mountains. Uit de bron komt zacht water dat weinig mineralen bevat. Ga je reizen naar Ierland dan moet je zeker een keer een pint Guinness hebben geprobeerd. De smaak doet een beetje denken aan koffie.

Ontdek de Mountains vanuit Dublin

Vanuit Dublin kun je een prachtige tocht maken naar de Wicklow Mountains. Je reist dan door het Ierse landschap en ziet onderweg onder andere de stranden aan de oostkust van het land. Als je gaat reizen naar Ierland, dan moet je de Wicklow Mountains zeker bezocht hebben. Maak er een mooie wandeling, bekijk de grootste waterval van Ierland en bezoek het authentieke klooster dat is gesticht door St. Kevin in de zesde eeuw na Christus. Omdat er zoveel meren in het gebied zijn kun je er ook goed vissen en raften.