Aerlingus

Vliegen naar Ierland met Aer Lingus

Ga je vliegen naar Ierland, dan is de kans groot dat je gaat reizen met Ierlands nationale luchtvaartmaatschappij Aer Lingus. De naam betekent luchtvloot in het Iers-Gaelisch. Eigenlijk had de luchtvaartmaatschappij Aerloingeas moeten heten, maar gezien de ingewikkelde spelling is voor een korte, meer duidelijke naam gekozen. Aer wordt uitgesproken als ‘air’ en de ‘ng’ in Lingus spreek je uit zoals in het Nederlands, niet zoals in het Engels. De vliegtuigen van Aer Lingus zijn wit en groen. In het logo zit een klaverblad, een van de nationale symbolen van Ierland.

Geschiedenis van Aer Lingus

De luchtvaartmaatschappij werd in 1936 opgericht door de Ierse regering. In 1989 richtte Aer Lingus Futura International Airways op. Dit werd een Spaanse chartermaatschappij. Een aantal jaar later, in 2002, werd 80% van de aandelen in deze nieuwe maatschappij verkocht aan het management van Futura. Deze verkoop leverde 35 miljoen Euro op. In 2007 werd ook de rest van de aandelen verkocht, wat nog eens 11 miljoen Euro opleverde.

Beursgang en overnamepogingen

Om de luchtvloot te kunnen verdubbelen is Aer Lingus in 2006 naar de beurs gegaan. Ze staan genoteerd aan de Irish Stock Exchange. Ryanair deed een poging om de luchtvaartmaatschappij over te nemen, maar dat mislukte. De Europese Commissie hield de overname tegen. De Commissie dacht namelijk dat de overname ertoe zou leiden dat consumenten minder keuze zouden krijgen, wat prijsverhogingen in de hand kon werken. Ryanair gaf het echter niet zomaar op en probeerde het in 2008 nog een keer, wederom zonder succes. In 2012 deed Ryanair nogmaals een bod op alle aandelen die uitstonden. Het bedrijf had toen inmiddels al een belang van ongeveer 30% als gevolg van de twee eerdere pogingen tot overname. In 2015 besloot Ryanair het belang te verkopen aan de International Airlines Group.

Aandelen Ryanair

De Britse mededingingsautoriteit besliste in 2013 dat het belang van Ryanair in Aer Lingus maximaal 5% mocht zijn. Met het aandelenbelang van ongeveer 30% had Ryanair namelijk te veel invloed op de beleidsvoering. Er zou te weinig concurrentie bestaan. Ryanair vocht de uitspraak aan, maar het werd niet in het gelijk gesteld. De luchtvaartmaatschappij probeerde het belang aan Etihad Airways te verkopen, omdat deze al een 3% aandelenbelang had. Etihad sloeg dit af.

IAG

IAG, het moederbedrijf van Iberia en British Airways bracht in 2014 een bod uit op alle aandelen van Aer Lingus. Dit bod werd door het bestuur afgewezen. Vervolgens verhoogde IAG het bod met 10 Eurocent per aandeel. Ook dit bod werd afgeslagen. IAG gaf het echter niet op en bereikte in 2015 een overeenkomst met de Ierse overheid. De staat verkoopt iets meer dan een kwart van de aandelen aan IAG. Aer Lingus behoudt alle landingsrechten op het vliegveld Heathrow in Londen. Ook zal het merk blijven bestaan en zal de hoofdzetel in Dublin gevestigd blijven.

Reizen naar Ierland

Met welke luchtvaartmaatschappij je ook vliegt, Ierland is absoluut een prachtige bestemming voor een korte of lange vakantie. Het landschap is er prachtig en erg divers. Er zijn ruige kustgebieden, heuvels en bergen, meren en rivieren en groene gebieden. In de natuur kun je allerlei sporten beoefenen, zoals wandelen, fietsen, paardrijden, hiken, golfen en verschillende watersporten. Er zijn ook bijzondere steden die je tijdens een stedentrip kunt ontdekken, zoals Dublin, Belfast en Cork. Tijdens een bezoek aan Ierland breng je natuurlijk een bezoekje aan de pub. De Ieren zijn vriendelijke mensen die je graag zullen ontvangen.

Stedentrip Dublin

Ga je vliegen naar Ierland, breng dan zeker een bezoek aan de hoofdstad van Ierland, Dublin. Deze stad ligt aan de oostkust van Ierland en is oorspronkelijk een havenstad. Tegenwoordig is het een moderne, levendige stad. De stad is rijk aan geschiedenis en cultuur. Je kunt er bijvoorbeeld het Dublin Castle bezoeken of naar het Irish Museum of Modern Art gaan. Het Temple Bar District is de ideale plek om naar een pub te gaan. Wil je winkelen, dan ga je naar Crafton Street. Een van de grote toeristische trekpleisters is het Guinness Store House. Je kunt hier een rondleiding krijgen die wordt afgesloten met een pint Guinness. Als je graag veel van de stad wilt zien, dan is het leuk om een boottochtje te maken over het Grand Canal.

Stedentrip Cork

Cork is de tweede stad van Ierland en ligt voor een groot deel op een eiland in de rivier Lee. Cork ligt aan de kust in het zuiden. De haven van Cork is de moeite van het ontdekken waard. Het is namelijk een van de grootste natuurlijke havens die de wereld rijk is. Onder de beste bezienswaardigheden van de stad vallen zeker de twee prachtige kathedralen. Voor liefhebbers van winkelen is Cork ook absoluut een uitstekende stad. Bij deze plaats vind je tevens prachtige natuur.

Wild Atlantic Way

De Wild Atlantic Way ligt aan de westkust van Ierland en is de langste kustroute van de wereld. De route is maar liefst 2.500 kilometer lang en loopt langs de woeste Atlantische kust. Als je deze route gaat volgen kom je onderweg prachtige landschappen en toeristische bezienswaardigheden tegen. Een van de bekendste daarvan zijn de Cliffs of Moher. Vanaf de kliffen, die tot de hoogste van Europa horen, heb je een prachtig uitzicht. Vanwege het mooie landschap zijn er al meerdere bekende filmscènes opgenomen. Als je culinair wilt genieten, dan kun je tijdens de tour langs de kust je hart ophalen. Je kunt er genieten van verse vis, kreeft en mosselen.

Het binnenland

Als je gaat vliegen naar Ierland, trek dan ook tijd uit om het mooie binnenland te verkennen. Het landschap is ongekend afwisselend en is zelfs in ieder seizoen weer helemaal anders. Er zijn bergen, meren en rivieren. De aanwezigheid van deze wateren biedt de mogelijkheid om watersporten te beoefenen en om te vissen. Je kunt er vissen op zalm, forel en snoek. Ook zijn er in Ierland maar liefst ruim 300 golfbanen. In de mooie landschappen liggen dorpjes met een rijke geschiedenis. Je ziet er bijvoorbeeld prachtige oude ruïnes, kastelen en kerken.