Cultuur in Ierland

Reizen naar Ierland: de cultuur

Ierland heeft een rijke cultuur die al duizenden jaren oud is. De Ieren houden hun tradities graag in ere. Een van de bekendste tradities is misschien wel St. Patrick’s Day. Op deze dag wordt St. Patrick geëerd en dragen de mensen groene kleding. Tijdens Halloween eten de mensen traditioneel koolstamppot. Muziek en dans zijn ook zeer belangrijk voor de Ieren. Overal is nog traditionele Ierse muziek te horen. In de muziek zijn enkele kenmerkende instrumenten te horen, waaronder de bodhrán, de viool en de tin whistle. De bodhrán is een soort handtrommel, de tin whistle een metalen fluit. Bij de muziek moet absoluut gedanst worden.

Geschiedenis

Net als de inwoners van Wales, Schotland en Bretagne stammen de Ieren af van de Kelten. De talen die in deze streken wordt gesproken zijn dan ook verwant aan elkaar. Omdat Ierland een lange tijd is overheerst door Engeland wordt er Engels gesproken. Het echte Iers, het Gaelic, wordt echter ook nog gesproken. Het is zelfs een verplicht vak op school. Gaelic wordt voornamelijk gesproken aan de westkust, verder wordt er voornamelijk Engels gesproken.

De pub

Ga je reizen naar Ierland, dan is je verblijf niet compleet zonder een pub te hebben bezocht. De pub speelt voor de mensen daar namelijk een grote rol op sociaal, cultureel en muzikaal gebied. De pub is eigenlijk een soort tweede huiskamer, waar soms ook hele gezinnen te vinden zijn. De Ieren zijn namelijk echte familiemensen die veel tijd met het gezin doorbrengen. In de pub ontmoet je vrienden, familie en kennissen aan de bar of bij de openhaard. Je komt er niet alleen maar om te drinken, maar ook om te eten en om te praten over van alles en nog wat. Pubs zijn dus echt een onderdeel van de Ierse cultuur en er zijn er dan ook maar liefst bijna 7.000 in Ierland. Als je in contact wilt komen met de lokale bevolking kun je dit ook het beste via de pub proberen. Het zijn aardige mensen met brede interesses waar je gemakkelijk een leuk gesprek mee kunt voeren.

De kerk

De kerk speelt een belangrijke rol in het leven van Ierse mensen. Bijna alle Ieren zijn Rooms-Katholiek en een klein deel is protestant. Ook nu nog heeft de Rooms-Katholieke kerk een grote invloed op het dagelijks leven. De meeste mensen bezoeken minstens een keer per week de kerk. Onder jongeren is wel een verandering zichtbaar. Zij laten zich niet door het geloof de wet voorschrijven en gaan minder naar de kerk. Toch blijft Ierland een van de trouwste kerkprovincies. Pelgrimstochten worden in Ierland veelal gezien als een manier om opofferingsgezindheid te tonen.

Vriendelijk en gastvrij

Ierse mensen staan bekend om hun enorme gastvrijheid. Hun enthousiasme en vriendelijkheid zijn oprecht en er zijn behoorlijk wat mensen die zeggen dat de Ieren misschien wel de aardigste mensen ter wereld zijn. Dit komt doordat zij daadwerkelijk geïnteresseerd in je zijn en graag met je praten. De snelste manier om Ieren te leren kennen is door naar de pub te gaan. Ze zullen het gezellig vinden om met je te praten over lichte en zware onderwerpen onder het genot van een glas Guinness of Kilkenny.

Liefde voor muziek en cultuur

Zoals gezegd speelt muziek een belangrijke rol in de Ierse cultuur. Overal is traditionele muziek te horen. In de pubs wordt live muziek gespeeld waarop je lekker kunst dansen. Uit Ierland komen ook beroemde bands, zoals U2. Uit Ierland komen tevens vele bekende schrijvers, zoals Oscar Wilde. In de zomer zijn er veel literaire activiteiten te doen.

Eetcultuur

Eten en drinken zijn belangrijk binnen de cultuur van Ierland. De keuken is heel puur, doordat veel gerechten zijn ontstaan in een tijd van armoede. Met weinig ingrediënten moest er creatief worden gekookt. Zo werd vlees bijvoorbeeld minder droog gemaakt door het te stoven. Zo ontstond de Irish Stew. In de Ierse keuken worden veel verse, lokale ingrediënten gebruikt. Zo worden er zalm en forel gevangen, die vers op je bord terecht komen. Een ander gerecht dat je zeker een keer moet proberen is het lamsvlees. Ook bijzonder is dat de Ieren maar liefst 50 manieren kennen om aardappelen te bereiden. De aardappel was namelijk lange tijd een van de belangrijkste voedingsmiddelen.

Bier

Als je gaat reizen naar Ierland, proef dan ook zeker een van de Ierse bieren. Bekend is bijvoorbeeld Guinness, het donkere bier met de karakteristieke smaak. Volgens de Ieren is dit bier goed voor je gezondheid en voel je je beter na een glas Guinness. Het bier wordt al eeuwen gebrouwen. Andere bekende Ierse bieren zijn bijvoorbeeld Murphy’s en Kilkenny. Van deze biertjes geniet je natuurlijk het meest als je ze drinkt in de traditionele Ierse pub.

Op een leuke manier trots

De Ieren zijn trots op Ierland, maar op een aangename manier. Hoewel zij veelal dol zijn op reizen en veel van de wereld zien, zullen zij altijd weer naar huis thuisland terugkeren. Als je gaat reizen naar Ierland zal je merken dat de Ieren zichzelf niet te serieus nemen. Zij kunnen goed relativeren en maken graag grapjes. Ze plagen graag anderen, maar hebben zeker ook zelfspot. Misschien is het wel die humor en het vermogen tot relativeren waardoor de Ieren zo positief blijven en zich niet laten ontmoedigen. Ze hebben geen geld, zon of invloed nodig, zij leven op het maken van pret.

De Ierse cultuur samengevat

De Ieren zijn relaxte, toegankelijke mensen met een rijk familieleven. Zij houden van sociaal contact en zoeken dit regelmatig op in de pub en in de kerk. Het kan hen niet schelen of je rijk of beroemd bent, ze zien ieder mens gewoon als mens. Ondanks dat Ierland het in het verleden vaak zwaar heeft gehad behoren de Ieren tot de gelukkigste mensen op aarde. Zij houden van genieten, wat je ook terugziet in hun liefde voor muziek en lekker eten. Ga je reizen naar Ierland, probeer dan zoveel mogelijk van deze fijne cultuur mee te krijgen. Misschien word je er zelf ook wel gelukkiger en relaxter van.