Dublin

Reizen naar Ierland: Dublin

De hoofdstad van Ierland is Dublin. De stad ligt in het oosten van Ierland, aan de Ierse Zee. Dwars door Dublin stroomt de rivier de Liffey. De stad kent een lange geschiedenis. Als bestemming voor een stedentrip is Dublin nog wat minder bekend, maar deze stad is absoluut de moeite van het ontdekken waard. Er is van alles te zien en je kunt er tevens goed uitgaan en winkelen. Reizen naar Ierland en Dublin duurt niet lang. Binnen twee uur kun je er al zijn.

Dublin in het kort

Doordat Dublin een compacte stad is kun je de stad wandelend ontdekken en veel zien zonder een grote afstand te hoeven afleggen. Het centrum van de stad is niet erg oud, maar je kunt er toch sfeervolle oude gebouwen zien. Er zijn ook musea en kunstgalerieën. Mooie en interessante delen van Dublin zijn bijvoorbeeld het Temple Bar District, waar veel pubs zijn gevestigd om een drankje te gaan drinken. Het Trinitycollege is de oude universiteit. Het is een mooi gebouw gelegen in groene parkjes waar je even lekker rustig kunt gaan zitten. Crafton Street is waar je naartoe moet als je graag wilt winkelen.

Wat is er te zien?

Een van de dingen die je zeker moet bezoeken tijdens je bezoek aan Dublin is het Guinness Store House. Guinness is het bekende Ierse bier met de donkere kleur en bijzondere smaak. Je kunt er tonen van drop of koffie in herkennen. Het is leuk om er een rondleiding te nemen, maar je doet er goed aan om die te reserveren. Er komen namelijk heel veel bezoekers op af, die de tour willen volgen en aan het einde daarvan van een welverdiend biertje willen genieten. Als je zin hebt om meer van de natuur te bekijken, ga dan naar de Dublin Bay. Als je een cruise boekt, dan krijg je niet alleen mooie natuur te zien, maar ook kliffen en kastelen. In het centrum van Dublin ligt het Phoenix Park. Het is bijna 7 vierkante kilometer groot en als je geluk hebt zie je misschien wel wilde herten. In het park is ook de Dublin Zoo en er worden openluchtconcerten georganiseerd.

Leuke actieve uitjes

Als je graag veel wilt zien van de stad, dan kun je een boottocht boeken op de Grand Canal. Ben je in een sportieve bui, dan kun je er ook voor kiezen om een kajak te huren en zelf te gaan roeien. Sommige tochten die je kunt kajakken zijn behoorlijk lang, dus bedenk je goed of je fit genoeg bent om een tocht af te maken. Een iets rustiger, maar heel interessant uitje is een bezoek aan Dublin Castle. Je kunt daar met een gids een rondleiding maken over het terrein. Je leert van alles over de geschiedenis en de gebouwen. Vanuit Dublin vertrekken ook korte tours die je meer van Ierland laten zien.

St. Patrick’s Day

De Ieren zijn trots op hun cultuur en het is leuk om je hier eens in onder te dompelen. Tijdens een pubtour leer je meer van de Ierse cultuur kennen. Als je echt een bijzonder deel van de cultuur wilt meemaken, ga dan half maart reizen naar Ierland. Op 17 maart is het namelijk St. Patrick’s Day, de beroemde Ierse feestdag. Op die dag wordt St. Patrick geëerd en wordt er uitbundig feest gevierd. Mensen dragen groene kleding en ook versieringen en gebouwen kleuren die dag groen. Het is een bijzondere dag om mee te maken.

Winkels en markten

Zoals al verteld kun je in Dublin ook goed winkelen. Er zijn verschillende bekende winkelstraten, zowel met de bekende modeketens als met exclusievere boetiekjes en winkels. De meer gangbare winkels vind je in O’ConnellStreet en Grafton Street. Hier zijn voornamelijk winkels die je ook in Nederland kunt vinden. Als je op zoek bent naar creatieve en unieke items, sla dan de zijstraatjes in. Daar zijn lokale boetiekjes met originele kleding. Heb je een goedgevulde portemonnee mee en ben je op zoek naar designer kleding, ga dan naar South William Street, Exchequer Street en het Powerscourt Design Center. Liefhebbers van markten gaan naar de Temple Bar Street, waar je zoals verteld ook veel pubs kunt bezoeken. Er zijn ook een paar overdekte winkelcentra, handig voor als het regent. Jervis is een groot winkelcentrum. Ook bij Drury vind je een groot overdekt winkelcentrum.

Horeca

Als je gaat reizen naar Ierland, dan wil je natuurlijk ook lekker kunnen eten en drinken. In Dublin zijn vele leuke eettentjes en pubs gevestigd. De Ierse keuken kent weinig ingewikkelde recepten, maar de Ieren houden wel van smaakvol en eerlijk eten. Ierland is een lange tijd arm geweest, waardoor met eenvoudige ingrediënten gekookt moest worden. Omdat het vlees vaak taai was, werd het zachter gestoofd, het liefst in bier. Zo is de traditionele Irish Stew ontstaan. Gerechten bevatten vaak aardappelen, ui, kool, koolraap, pastinaak en peterselie. Proef ook zeker een keer de verse zalm die in Ierland wordt gevangen. Het heerlijk gekruide Ierse lamsvlees is ook een aanrader.

Uitgaansleven

In Dublin kun je eindeloos uitgaan. Er zijn vele uitgaansgelegenheden, zoals cafés, pubs en cocktailbars. Als je het echte Ierland wilt beleven, dan is een traditionele Ierse pub je beste optie. Geniet tussen de Ieren van een Guinness aan de bar. Als je liever wat exclusiever op stap wilt, dan kun je duurdere bars en clubs vinden aan Dawson Street. Niet goedkoop, maar je voelt je net een beroemdheid. Voor de kleinere portemonnee is er de Temple Bar wijk, waar de clubs en bars een stuk betaalbaarder zijn, maar niet minder gezellig. Het is een drukke wijk en als het lekker weer is, dan genieten de mensen buiten van hun biertje.

Kortom

Dublin is een stad die je een keer bezocht moet hebben. Vanaf Nederland is het maar kort vliegen en je kunt er van alles zien en beleven: de rijke historie, het gezellige uitgaansleven, sportieve uitjes en mooie natuur. Vanuit de stad kun je ook gemakkelijk uitstapjes maken verder het binnenland in. Dublin is echt de moeite waard.