Cliffs of Moher

Reizen naar Ierland: Cliffs of Moher

De Cliffs of Moher, of Kliffen van Moher, zijn de bekendste kliffen van Ierland. Ze liggen in het graafschap Clare. De Kliffen van Moher zijn een van de hoogste klipkusten van Europa. De klippen strekken zich uit langs de westkust van Ierland over een lengte van ongeveer acht kilometer. Ze liggen tussen de dorpen Liscannor en Doolin. De Cliffs of Moher zijn opgebouwd uit kalksteen. Bij Hag’s Head rijzen de klippen op uit de Atlantische Oceaan. Het hoogste punt is 214 meter hoog. Op de kliffen vind je een ronde, stenen uitkijktoren, die werd gebouwd door Cornelius O’Brien in 1835. De toren heet dan ook O’Brien’s Tower. De toren werd gebouwd voor de toeristen die ook toen al veel naar de klippen trokken.

Toeristische trekpleister

De Kliffen van Moher zijn een van de meest toeristische plaatsen van Ierland. Niet voor niets, want het landschap en uitzicht zijn er adembenemend. Bij helder weer kun je vanuit O’Brien’s Tower de Aran Eilanden zien. Soms zie je ook de twee bergketens de Maumturk en de Twelve Pins. Aan de zuidkant kun je Loop Head zien waar een grote vuurtoren staat. Je kunt aan de klippen goed zien dat zij zijn ge-erodeerd door de zee. In het gesteente zie je gekleurde, sedimentaire lagen. De Cliffs worden gezien als een natuurlijk monument. Het is leuk om een boottocht te maken langs de kliffen. Zo heb je goed zicht op dit prachtige stuk natuur.

Flora en fauna

De Kliffen van Moher zijn op ecologisch gebied erg belangrijk. Het is namelijk de broedplaats van een van de grootste zeevogelkolonies van Ierland. Eind jaren ’80 werd het gebied een beschermd natuurgebied voor vogels en planten. Naast de klippen zelf behoren ook het grasland aan de top van de kliffen en een stuk water tot het natuurgebied. Op deze manier kunnen de vogels altijd genoeg voedsel vinden. Als je meer over de natuur in dit gebied wilt leren, dan kun je een rondleiding maken met een gids.

Films

De Cliffs of Moher zijn prachtig en je moet ze zeker bezoeken als je gaat reizen naar Ierland. Dat is ook de filmwereld niet ontgaan. Diverse filmscènes werden al opgenomen in dit gebied. Zo werden er opnames gemaakt voor de film Harry Potter and the Half Blood Prince. Je kunt de klippen ook terug zien in de films The Guns of Navarone, The Princess Bride en Ryan’s Daughter.

Op ontdekkingstocht

Als je de Cliffs of Moher wilt ontdekken, dan kun je beginnen bij het bezoekerscentrum. Hier kun je informatie krijgen over de geologie en natuur in de omgeving. Van daaruit kun je er zelf op uittrekken. Ook leuk is om het dorp Doolin te bezoeken. Hier speelt de traditionele Ierse muziek nog een grote rol. Micho Russell was een bekende inwoner van het dorp en een wereldberoemde speler van de tin whistle. In februari vindt een jaarlijks festival plaats om hem te herdenken. Ook de rest van het jaar kun je er genieten van live muziek in de pubs. Je kunt er tevens heerlijk eten in de visrestaurants.