Rugby

De Ieren en rugby

Sport is erg geliefd onder de Ieren. Op basis van aanwezigheid bij wedstrijden, dan is de populairste sport Gaelic football. Deze Ierse sport wordt gevolgd door Hurling, voetbal en rugby. Ierland is een van de beste rugbylanden van de wereld. De Ieren hebben tot nu toe elk jaar aan het wereldkampioenschap deelgenomen. Het Ierse team wist zes keer de kwartfinale te behalen. Een ander belangrijk toernooi waar de Ieren ieder jaar aan deelnemen is het zeslandentoernooi. Dit toernooi hebben zij maar liefst negentien keer weten te winnen.

Home nations

Hoewel Ierland dus een echt rugbyland is, worden de Ieren opvallend genoeg gezien als een van de slechtste rugbylanden binnen de landen waar rugby is ontstaan. Deze landen worden de home nations genoemd. Naast Ierland bestaan de home nations uit Engeland, Wales en Schotland. Deze landen zijn op het gebied van rugby beter dan de Ieren. Ierland is er de laatste jaren echter in geslaagd om rugby flink te professionaliseren en dat werpt zijn vruchten af. Zij winnen de afgelopen tijd steeds meer wedstrijden.

De geschiedenis van rugby in Ierland

De geschiedenis van rugby in Ierland gaat al terug naar 1875. In dat jaar speelden de Ieren hun eerste rugbywedstrijd. Deze deelname was niet erg succesvol. Hun eerste interland speelden de Ieren tegen Engeland en deze wedstrijd werd door Ierland verloren. Engeland won met 7-0 in The Oval in Londen. De eerste thuiswedstrijd voor Ierland werd eveneens tegen Engeland gespeeld en ook deze wedstrijd verloren de Ieren. Het Engelse team won met 4-0 op de Leinster Cricket Ground in Dublin. Opvallend is dat beide teams tijdens deze wedstrijden niet met de normale 15, maar met 20 spelers speelden. De eerste jaren bleef het succes nog uit. Pas in 1881 wisten zij hun allereerste wedstrijd te winnen. Tijdens deze wedstrijd versloegen zij Schotland in Ormeay in Belfast. De score was 3-1. In 1884 speelde Ierland tegen Wales. Ierland had twee spelers te weinig. Twee man van Wales speelden voor het Ierse team. Ierland verloor deze wedstrijd met 5-0.

Ups en downs

Na het winnen van hun eerste wedstrijd bleef het succes weer een tijd uit voor het Ierse rugbyteam. Vanaf 1894 werd echter een enorme stap vooruit gezet. Ze wisten in dat jaar al hun buurlanden, Engeland, Wales en Schotland, te verslaan. Dit betekende dat de eerste Triple Crown werd gewonnen. De Triple Crown wordt gegeven wanneer een van de home nations de drie andere verslaat. Deze prijs hoeft dus niet elk jaar toegekend te worden, omdat het niet altijd voorkomt dat een team alle andere drie home nations verslaat. Het toernooi werd na 1910 met Italië en Frankrijk uitgebreid, maar deze twee nieuwe landen kunnen geen aanspraak maken op de Triple Crown. Als een van de zes teams van de vijf andere wint, dan heet dat een grand slam. Na het succes van de Triple Crown ging het weer een tijd minder goed met het Ierse rugby. De Ieren zijn echter positieve doorzetters, dus zij gaven niet op.

De eerste kaartverkoop

Op 25 november 1905 werd er door het rugbyteam van Ierland voor het eerst tegen Nieuw-Zeeland gespeeld. De belangstelling voor de wedstijd was erg groot. Daarom werd het voor alle toeschouwers verplicht om een toegangskaartje te kopen. Zonder kaartje mochten zij het Lansdowne Road stadion niet in. Dit was voor het eerst dat bezoekers een rugbyinterland alleen maar mochten bezoeken als zij in het bezit waren van een kaartje.

Succesjaar 1948

1948 werd het beste jaar voor het Ierse rugby. In dat jaar wonnen zij namelijk hun eerste grand slam. Zij wisten de andere landen in het zeslandentoernooi te verslaan. In de decennia die volgden ging het toch weer minder goed met het rugbyteam van Ierland. Het succes bleef dus ups en downs kennen. De Ieren wisten maar weinig prijzen in de wacht te slepen in de zeslandencompetitie en verloren zelfs vaak de oefenwedstrijden. In 1967 boekten de Ieren een bijzonder succes: als eerste land van de home nations wonnen zij een wedstrijd die zich afspeelde op het zuidelijk halfrond. In Sydney versloegen zij het Australische team met 11-5.

Professionalisering

Rond de eeuwwisseling ontstond er een professionalisering van de rugbysport. De Ieren zetten zich daarbij sterk in voor het professionaliseren van rugby in hun eigen land en met succes. In de nationale competitiestructuur werd een aantal wijzigingen doorgevoerd waardoor het niveau van het Ierse team met sprongen vooruit ging. De tegenvallende resultaten werden in successen en overwinningen omgezet. In 2004 bemachtigden zij de Triple Crown. In 2006 en 2007 wonnen de Ieren eveneens de Triple Crown. Echter, de titel van het toernooi ging naar Frankrijk op basis van doelsaldo. In 2009 wist Ierland de titel wel te veroveren met de eerste grand slam overwinning sinds 1948. De Ieren hebben het zeslandentoernooi tot dusver 19 keer gewonnen en negen keer de Triple Crown gewonnen.

Het Ierse team

Het Ierse rugbyteam vertegenwoordigt bij internationale wedstrijden niet alleen de Republiek Ierland, maar ook Noord-Ierland. Gezien de spanningen tussen de beide delen is dit bijzonder te noemen. Hoewel het Ierse team dus geen vliegende start kende, heeft het inmiddels bewezen dat Ierland een echt rugbyland is. Ieren hebben liefde voor de sport en hebben ondanks de vele tegenslagen altijd doorgezet. Dit doorzettingsvermogen wordt steeds meer beloond met de vele overwinningen die het team de laatste jaren weet te behalen. Het Ierse rugbyteam speelt in een tenue dat de kleuren heeft van het land, namelijk groen en wit. Traditioneel is het shirt groen en het broekje wit. De sokken zijn grotendeels groen met een beetje wit.

Het Ierse rugbystadion

Het Ierse rugbyteam heeft in Dublin een eigen stadion, dat het eigendom is van de Ierse rugbybond. Het stadion heet Lansdowne Road en hier worden traditioneel de wedstrijden van het nationale rugbyteam van Ierland gespeeld. Lansdowne Road werd al in 1872 gebouwd. De eerste interland werd in dit stadion gespeeld in 1878. Deze wedstrijd ging zoals gezegd tussen Ierland en Engeland. Ierland verloor met 7-0 van Engeland. Hoewel Lansdowne Road het thuisstadion is en er de meeste rugbywedstrijden worden gespeeld, wordt er ook gespeeld in andere stadions.

Andere stadions

Toen Lansdowne Road werd verbouwd moest het Ierse team uitwijken naar een ander stadion. Dit werd het stadion Croke Park, dat eveneens in Dublin ligt. Croke Park is het hoofdkwartier van de sportbond de Gaelic Athletic Association. Het stadion heeft 82.500 zitplaatsen en wordt ook gebruikt voor andere traditionele Ierse sporten. Om het stadion klaar te maken voor het spelen van rugby moest de Gaelic Athletic Association de statuten aanpassen. Omdat de organisatie zich inzet voor traditionele Ierse sporten was het namelijk tot dan toe verboden om in het stadion sporten te beoefenen uit het buitenland. In 2007 werd de eerste rugbywedstrijd in Croke Park gespeeld. Ierland verloor deze wedstrijd van Frankrijk met 17-20. Een ander bekend stadion in het Kingspan stadion in Belfast, dat vroeger Ravenhill heette.

Het wereldkampioenschap

Zoals verteld hebben de Ieren tot dusver aan elk wereldkampioenschap rugby deelgenomen. De deelnames waren met wisselend succes, maar de Ieren wisten zes keer de kwartfinale te bereiken. Ierland bereikte de kwartfinale in 1987, 1991, 1995, 2003, 2011 en 2015. Tussen 1987 en 1995 werd de kwartfinale dus drie keer op rij behaald. In 1999 wisten de Ieren niet verder te komen dan de tweede rond. Tijdens het WK van 2007 kwamen zij zelfs niet verder dan de eerste ronde. De twee jaren erop hebben zij zich dus weer weten te revancheren. De Ieren zijn immers echte doorzetters.

Volkslied en vlaggen

Zoals aangegeven worden zowel de Republiek Ierland als Noord-Ierland vertegenwoordigd door het Ierse nationale rugbyteam. Vanwege de moeizame verstandhouding tussen de twee delen van het land, zijn er ook omtrent het volkslied en het gebruik van de vlag enige moeilijkheden. Vroeger werd er zowel in Dublin als Belfast gespeeld. Tijdens wedstrijden in Belfast werd God Save the Queen, het Britse volkslied, gespeeld. Als de wedstrijd plaatsvond in Dublin, dan werd het Ierse volkslied gespeeld, Amhrán na bhFiann. Bij uitwedstrijden werd helemaal geen volkslied gespeeld. Vanaf 1995 werd Ireland’s Call gespeeld bij alle wedstrijden, een speciaal gecomponeerd volkslied voor Ierland. Bij wedstrijden die in Dublin worden gespeeld wordt ook nog steeds het Amhrán na bhFiann gespeeld. Tijdens wedstrijden van het Ierse team wordt een vlag gebruikt die bestaat uit alle vlaggen van de vier provincies van Ierland. Wanneer wedstrijden in Dublin worden gespeeld, dan wordt daarbij ook de Ierse driekleur gebruikt. Er wordt ook veel gebruik gemaakt van de Shamrock, het nationale symbool van de klaver met drie bladeren.

Algemene geschiedenis van rugby

Rugby is in 1823 ontstaan in de Engelse plaats Rugby. Het idee van met een team achter een ovale bal aanrennen en waarbij de tegenstander mag worden tegengehouden is al ouder en stamt uit de Middeleeuwen. Het verhaal gaat dat ik William Webb Ellis in 1823 op een kostschool op het idee kwam om de bal op te pakken en met de bal naar het doel van de tegenstander te rennen, om de bal daar vervolgens op de grond te drukken. Dit verhaal is waarschijnlijk niet waar, maar Webb Ellis wordt nog steeds vereerd. Rugby is inmiddels al jaren een van de bekendste veldsporten van de wereld. Rugby is een fysieke sport die een beroep doet op balvaardigheid, techniek, snelheid, durf en doorzettingsvermogen. Het is ook een echte teamsport. De sport ontwikkelt zich de laatste jaren sterk. Waar vroeger Engeland en Frankrijk dominant waren, zijn de huidige toplanden Australië, Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland. Nederland neemt een bescheiden plaats in binnen de rugbywereld.

Spelregels rugby: scoren

Een rugbywedstrijd duurt twee keer 40 minuten. Op het veld staan twee teams van 15 spelers. Het doel is om met de ovale bal meer punten te scoren dan de tegenstander. De bal mag worden gedragen of geschopt. De bal moet hierbij over de zogeheten tryline van de tegenpartij worden gedrukt of tussen de doelpalen worden geschopt. Scoren kan op meerdere manieren. De bal kan tussen de palen en boven de dwarslat van het H-vormige doel worden geschoten. Dit kan vanuit een open spelsituatie of na toekenning van een penalty. Vanuit een open spelsituatie moet het doelpunt gescoord worden met een drop-kick. Deze manier van scoren levert drie punten op. Een try, de bal over de tryline van de tegenpartij drukken, levert vijf punten op. Wanneer een try is gescoord, dan mag de speler proberen om de score te verhogen door een conversie kick te nemen. Als de kick raak is levert dit nog twee extra punten op.

Veld en bekende termen

Passen naar teamgenoten is alleen toegestaan in een achterwaartse richting. Het doel staat op de doellijn. Achter het doel ligt de achterlijn. Tussen deze twee lijnen ligt het doelgebied. Een try moet in het doelgebied worden gedrukt. Hiermee worden punten gescoord. De tegenstander mag een speler die de bal in bezit heeft tackelen. Het is echter niet toegestaan om spelers te hinderen die op dat moment geen balbezit hebben. Een andere bekende term uit het rugby is de scrum. Deze scrummage is een spelhervatting die vaak voorkomt. Deze wordt door de scheidsrechter toegekend na kleine, technische overtredingen.

Verschil met American Football

Er bestaat nog weleens verwarring tussen rugby en American Football. Hoewel de sporten in de basis op elkaar lijken, zijn er verschillen. Zo staan bij rugby 15 spelers op het veld, terwijl dit er bij American Football 11 zijn. Een rugbywedstrijd duurt twee keer 40 minuten met een pauze tussen de helften. Bij American Football bestaat een wedstrijd uit vier kwarten van 15 minuten. Waar je bij rugby de bal alleen achterwaarts mag afspelen, mag in American Football ook naar voren worden gegooid. Een duidelijk verschil is ook te zien in de kleding. Footballers hebben een flinke uitrusting met helmen en bescherming. Bij rugby is beschermende kleding niet verplicht. Een bitje wel. Het doel bij rugby heeft de vorm van een H, bij Football heeft het doel aan de onderzijde maar één paal.

Andere populaire sporten in Ierland

Naast rugby zijn de Ieren ook dol op traditionele Ierse sporten, zoals Gaelic voetbal en Hurling. Daarnaast zijn ook voetbal, golf en paardensport erg geliefd.