Game of Thrones

Reizen naar Ierland: Game of Thrones

Ben je ook fan van de serie Game of Thrones? Dan moet je absoluut een keer naar Noord-Ierland gaan. Hier vind je namelijk vele iconische landschappen en gebouwen waar belangrijke delen van de serie zich afspelen. Je kunt er autoritten maken langs allerlei locaties die schitteren in de serie, zoals Causeway Coast en Glens. De prachtige landschappen lenen zich perfect voor een serie als Game of Thrones. Daarnaast zijn er in Ierland veel kastelen, die ook een perfect decor vormen voor de serie. In Belfast kun je een studio bezoeken waar veel van de binnen scènes worden opgenomen. Let op: dit artikel kan spoilers bevatten.

De serie Game of Thrones

Voor de mensen die nog niet bekend zijn met Game of Thrones volgt een korte uitleg. Het is een Amerikaanse fantasyserie die is gebaseerd op de boeken van de schrijver George R.R. Martin. De serie boeken heet van oorsprong Het lied van ijs en vuur, maar voor de serie werd de pakkende titel Game of Thrones gekozen. Het verhaal speelt zich af in een mythische wereld, voornamelijk op het continent Westeros. De titel slaat op de strijd die een aantal adellijke families voert om de troon. Tegelijkertijd spelen zich nog anderen verhaallijnen af, die ook weer boordevol intriges zitten. De serie is erg spannend en staat erom bekend dat niemand wordt gespaard. Sommige scènes zijn berucht vanwege de gruwelijke beelden. De serie heeft een grote schare trouwe fans. Als je liefhebber bent van de serie en gaat reizen naar Ierland, dan moet je als fan zeker een tour langs de filmlocaties maken.

Startpunt Belfast

De historische kastelen, prachtige uitzichten en ruige kustlijnen in Noord-Ierland vormen een ideaal decor voor Game of Thrones, waarmee de boeken eer aangedaan wordt. Alle locaties liggen in de buurt van Belfast. Een stedentrip naar Belfast is dus een perfecte uitvalsbasis om de verschillende locaties te ontdekken. Zodra je de landschappen herkent waan je je meteen midden in de serie. Als je echt alles gezien wilt hebben, dan kun je mee met een van de speciale tours die worden georganiseerd langs de locaties van de serie. Ook voor mensen die geen fan zijn van de serie zijn deze tours de moeite waard. De natuur en cultuur die je ziet zijn namelijk prachtig.

Mourne Mountains, decor van fantasy

In de county Down liggen de Mourne Mountains. De voet van de Mountains vormden de ingang van Vaes Dothrak. Dit gebied spreekt blijkbaar erg tot de verbeelding, want het is niet de eerste keer dat hier zich een fantasy verhaal afspeelt. Het landschap inspireerde de schrijver CS Lewis tot het bedenken van Narnia. Ga je reizen naar Ierland en hou je van fantasy, dan moet je deze plek dus zeker gezien hebben.

Cushendun Caves

Ten noorden van Belfast ligt de Causeway Coastal Route. Langs deze route liggen indrukwekkende rotskusten die je wellicht kent als de Stormlands. Hier liggen de zeegrotten de Cushendun Caves. In deze grotten beviel de mysterieuze Melisandra, gespeeld door Carice van Houten, van haar Shadow Baby. Een scène waar je misschien nog weleens nachtmerries van hebt.

The Dark Hedges

De echte fans van Game of Thrones kennen natuurlijk de Kingsroad. Over deze weg vertrok Ned Stark naar Kingslanding. Na de dood van haar vader Ned, reisde Arya Stark ook over deze weg naar The Wall. Om niet herkend te worden had ze zich verkleed als jongen. The Dark Hedges, waar deze scènes zijn gefilmd, is een veel gefotografeerde plek in Noord-Ierland. De weg is omgeven met eeuwenoude beukenbomen. Het is er erg mooi en mysterieus, maar pas op: het schijnt dat er bij zonsondergang tussen de bomen een geest rondwaart.

Ballintoy en Larrybane

Dit schilderachtige gebied staat model voor de ruige Iron Islands, het land van de Greyjoys. Het strand waarop Theon Greyjoy zijn zus na een lange tijd weer ontmoet ligt op een paar minuten wandelen vanaf de haven. Vanaf Larrybane heb je uitzicht over de zee en over de Carrick-a-Rede touwbrug. Hier werd Renly Baratheon vermoord door de Shadow Baby.

Inch Abbey

Inch Abbey ligt ten zuiden van Belfast. In deze middeleeuwse ruïnes zijn enkele belangrijke scènes opgenomen. Robb Stark werd er benoemd tot de King of the North. Ook wilde zijn leger op deze plaats de rivier de Trident oversteken. Inch Abbey ligt op ongeveer drie kwartier rijden vanaf Belfast.

Tollymore Forest Park

Als je weet welke scènes er zijn opgenomen in Tollymore Forest Park, dan zal je deze locatie wellicht met bevend hart betreden. Dit is namelijk het Haunted Forest van waaruit de White Walkers in het eerste seizoen vertrekken. Dit was de eerste keer dat we deze enge wezens te zien kregen. Het idee dat er zomaar ineens een White Walker achter je kan staan is natuurlijk doodeng. En dat zijn niet de enige wezens die zich in deze dichtbegroeide bossen schuilhouden. De Direwolfs die de kinderen van de familie Stark hebben zijn in dit gebied gevonden. Je kunt de filmlocatie zelf zoeken, maar je kunt ook gebruik maken van een gids.

Castle Ward

Een bezoek aan Castle Ward ten zuiden van Belfast is voor de trouwe fans een onmisbaar onderdeel van de tour. Dit achttiende-eeuwse kasteel werd omgetoverd tot Winterfell. Zodra je tussen de bekende muren staat voel je je als John Snow of Arya. Er is een mooi uitzicht op een baai en Castle Ward wordt omringd door bossen en tuinen. Op een van de weilanden die ligt tussen Castle Ward en Tollymore Forest is de aflevering The Battle of the Bastards opgenomen. Het grappige is dat dit weiland nu gewoon weer wordt gebruikt om groente te verbouwen. Van het slagveld zal je dus weinig meer herkennen.

Ballycastle

Dit kleine dorp stond model voor de Free Cities, de geboorteplaats van Varys. Het is tevens het meest noordelijke puntje van de kust van Noord-Ierland. De omgeving is er prachtig. Als je een tour neemt langs de locaties uit Game of Thrones, dan kom je hier ongetwijfeld ook langs.

Shillanavogy Valley

Deze vallei aan de voet van de Slemish Mountin in Antrim stond model voor de graslanden van de Dothraki. Je zag hier de Khalasar vertrekken naar Vaes Dothrak. In Antrim vind je ook de Glenariff, de mooiste van de negen dalen die in Antrim te vinden zijn. Deze vallei wordt omringd door wandelpaden en watervallen. Ook hier zijn verschillende scènes uit de serie opgenomen.

Cairncastle

Cairncastle ligt hoog op de Antrim. Je kunt het kasteel zelf niet bezoeken, maar ook vanaf de buitenkant is het een prachtig gebouw om te bekijken. Hier werd bijvoorbeeld een scène opgenomen waarin Sansa, na enige manipulatie van Littlefinger, besloot om met de Boltons samen te werken, met alle gevolgen van dien. Ramsay Bolton is misschien wel het engste en naarste personage uit de serie.

Binevenagh Mountain

Vanaf de top van de Binevenagh Mountain heb je een prachtig, panoramisch uitzicht. In de serie is hier de Dothraki Sea. Dit is de plek waar Daenerys werd gered door een van haar draken en naar zijn grot werd gebracht. Ook als je geen fan bent van de serie, dan is dit een mooie plek om te bezoeken als je gaat reizen naar Ierland.

Titanic Studio’s in Belfast

De Titanic Studio’s is de plek waar veel studio-opnames worden gemaakt voor Game of Thrones. De studio is helaas niet toegankelijk voor het publiek, maar misschien vind je het als trouwe fan toch leuk om het gebouw even gezien te hebben. Vlakbij de studio werd ook de Titanic gebouwd, dus dit uitje kun je er meteen aan vastplakken.

Wat is er nog meer te doen Belfast?

Vanuit Belfast kun je zoals gezegd heel goed de locaties uit de serie bezoeken, maar er is in de stad zelf ook van alles te zien en te beleven. Bezoek bijvoorbeeld de St. George’s Market waar tientallen standjes staan. Je kunt er zowel eten als allerhande voorwerpen kopen. Belfast is een muziekstad bij uitstek. Er is op muzikaal gebied zoveel te zien dat je er een bustour voor nodig hebt om alles te zien. Bezoek ook zeker een van de vele liveoptredens in de pubs, waar je meteen kunt genieten van Ierse Whisky of bier. In het Cathedral Quarter vind je veel pubs, restaurants en podia met livemuziek. Heel interessant is ook het Ulster Museum, waar je van alles kunt leren over de geschiedenis van Ierland. Heel boeiend als je gaat reizen naar Ierland.

Belfast ontdekken

Het is heel leuk om Belfast te ontdekken door met de fiets op pad te gaan. Je kunt ervoor kiezen om een van de fietstours te volgen of om zelf op pad te gaan. Op deze manier krijg je heel veel van de stad te zien. Ook leuk is een taxirit langs de beroemde muurschilderingen van Belfast. De gids vertelt je tijdens de rit over de politieke onrust die wordt uitgebeeld in de muurschilderingen. Zo krijg je een interessante les in de cultuur en geschiedenis van de stad. Ga je reizen naar Ierland, dan is Belfast absoluut de moeite van het ontdekken waard.