Beroemde Ieren

Beroemde Ieren

De Ieren zijn niet alleen erg leuke, vriendelijke mensen, zij zijn ook erg talentvol. Niet voor niets heeft Ierland een hele schare beroemde Ieren voortgebracht die over de hele wereld bekend zijn. Uit Ierland komen onder andere vele bekende acteurs, muzikanten, schrijvers en politici. Vooral het aantal muzikanten dat Ierland heeft voortgebracht is opvallend. Gezien de belangrijke rol die muziek in het leven van de Ieren speelt is dit eigenlijk niet verrassend. Hier vind je een greep uit de vele beroemde Ieren die de wereld heeft gekend.

Bekende muzikanten

Een van de bekendste bands uit Ierland is toch wel de rockband U2 met de iconische voorman Bono, die eigenlijk Paul David Hewson heet. Naast Bono bestaat de band uit Adam Clayton, Larry Mullen en The Edge. Het bijzondere is dat deze bezetting altijd hetzelfde is gebleven vanaf de oprichting van U2. Dit is uitzonderlijk in de muziekgeschiedenis. De band is ook trouw aan de mensen die voor hen werken, zoals de manager en geluidstechnicus, waardoor ook die mensen grotendeels al vanaf het begin bij de band betrokken zijn geweest. U2 staat bekend om hun politiek activisme. Ze strijden voor de mensenrechten, steunen goede doelen en organiseren benefietconcerten. Andere bekende muzikale Ieren zijn Sinéad O’Connor, Bob Geldoff, Enya, Van Morrison en Johnny Logan.

Songfestival

De zanger Johnny Logan won voor Ierland tot twee keer toe het Eurovisiesongfestival. De eerste keer was in 1980 in ons eigen land. Hij bracht toen het lied What’s Another Year ten gehore. Zeven jaar later, in 1987, werd het songfestival gehouden in België en was Logan opnieuw de winnaar. Hij zong toen het eigen geschreven nummer Hold Me Now. Johnny Logan schreef ook twee nummers die werden gezongen door Linda Martin. Ook deze nummers hadden succes op het Eurovisiesongfestival. In 1984 behaalde zij een tweede plaats en in 1992 won zij zelfs het songfestival met het nummer Why Me.

Bekende schrijvers

Ierland heeft flink wat bekende schrijvers voortgebracht. Oscar Wilde was een van die (toneel)schrijvers. Hij is bekend van zijn roman The Picture of Dorian Gray. Daarnaast schreef hij meerdere beroemde toneelstukken. Het meesterwerk The Importance of Being Earnest uit 1895 is waarschijnlijk wel het bekendste. Verder schreef hij bijvoorbeeld nog An Ideal Husband, A Woman of No Importance en Lady Windermere’s Fan. Een andere bekende schrijver is Bram Stoker, die vooral beroemd is geworden door het boek Dracula. James Joyce en Jonathan Swift zijn nog enkele bekende schrijvers uit Ierland.

Bekende acteurs

Een van de meest bekende en succesvolle Ierse acteurs is toch wel Liam Neeson. Sinds zijn debuut in 1978 heeft Neeson in al meer dan vijftig films gespeeld. In 1994 werd hij genomineerd voor een Oscar voor de hoofdrol die hij speelde in Schindler’s List. Hij werd meerdere keren genomineerd voor een Golden Globe, namelijk voor Schindler’s List, Kinsey en Michael Collins. Andere grote rollen speelde hij onder andere in Rob Roy en Star Wars. In 1999 werd hij benoemd tot Officier in de Orde van het Britse Rijk. Andere bekende Ieren die succesvol acteren zijn bijvoorbeeld Collin Farrell en Peter O’Toole.