Geografie van Ierland

Geografie van Ierland

Ierland is een eiland dat is gelegen in het noordwesten van Europa. Het ligt in het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan. De hoofdstad is Dublin. De voertaal is Engels en het land telt ongeveer 5 miljoen inwoners. In dit land vindt men lage, centraal gelegen vlaktes die worden omgeven door een ring bergachtige kustgebieden. Aan de westkant is de kustlijn ruw en zijn er veel baaien, landtongen, eilanden en schiereilanden. Ierland wordt in tweeën gedeeld door de Shannon, de langste rivier van het land. De rivier stroomt vanaf County Cavan zuidwaarts naar de monding aan de Atlantische Oceaan, in de buurt van de bekende stad Limerick. In Ierland zijn ook grote meren, zoals Lough Neagh.

Landschappen

Centraal Ierland kent een golvend landschap. Dit landschap wordt omgeven door bergen en heuvels. Hier zijn vele grote en kleine meren te vinden, waaronder ook het Lough Neagh. Dit deel van het land is het meest vruchtbaar. Er zijn in dit gebied ook uitgestrekte veengebieden die ‘bogs’ worden genoemd. De oostkust en de westkust verschillen qua landschap sterk van elkaar. Zoals gezegd is de westkust ruw en grillig. Aan de oostkant zijn daarentegen duinen en stranden. De stranden zijn de schoonste en leegste van Europa. Het hoogste punt van het land is de Carrantuohill. Deze heuvel is circa 1.040 meter hoog en ligt in het graafschap Kerry. In het noorden is een gordel van steile, kleine heuvels die de ‘drumlins’ worden genoemd. De Aran-eilanden zijn de bekendste eilanden van Ierland. Ze zijn gelegen aan de westkust.

Politiek en staatkunde

Het eiland ligt ten westen van Groot-Brittannië en bestaat in feite uit twee delen, namelijk uit de Republiek Ierland en Noord-Ierland. Noord-Ierland heet ook wel Ulster. Ierland heeft jurisdictie over ongeveer vijf zesde van het eiland. Het overige deel is een autonomoon gebied dat valt onder het Verenigd Koninkrijk. Hoewel het gebied bij Groot-Brittannië hoort wordt het van dat land afgescheiden door de Ierse Zee. De Republiek Ierland is circa twee keer zo groot als Nederland. Ierland heeft op politiek gebied veel meegemaakt.

Natuur, cultuur en bevolking

Het eiland heeft prachtige natuur te bieden en daarnaast een rijke historie en cultuur. In het land kun je veel zien en doen. Als je rust wilt opzoeken, ga dan de natuur in. Een levendige omgeving vind je in een van de grote steden, waar het leven bruist. De bevolking is er erg vriendelijk en sociaal. Het zijn familiemensen die graag nauw contact hebben met vrienden en familie. Ondanks dat Ierland het niet altijd gemakkelijk heeft gehad, zijn de Ieren optimistisch en houden zij van een grapje.

Game of Thrones

De prachtige landschappen van Ierland zijn ook niet onopgevallen gebleven in de filmwereld. Zo zijn veel van de belangrijke landschappen uit de succesvolle serie Game of Thrones te vinden in Noord-Ierland. Je kunt met speciale tours langs alle filmlocaties reizen. Erg leuk voor fans van de serie, maar ook voor mensen die de serie niet kennen. De landschappen en kastelen die je te zien krijgt zijn namelijk prachtig op zichzelf.