Demografie van Ierland

Demografie van Ierland

In 2016 had Ierland 4.952.473 inwoners. Het aantal inwoners van Ierland is een lange tijd vrijwel continu gedaald. Dit komt door de hongersnood in 1846 en door emigratie. De emigratie vond vooral plaats naar de Verenigde Staten. In 1814 was het aantal inwoners groter dan nu. Destijds woonden er 6,5 miljoen mensen in Ierland. In 1900 waren het er nog maar 4,5 miljoen. 15 jaar laten daalde het aantal naar 4 miljoen en het dieptepunt was in 1961. Toen was het aantal inwoners van Ierland nog maar 2,4 miljoen. Daarna begon het inwonersaantal weer te klimmen. Nadat Ierland in 1973 lid werd van de Europese Unie is de welvaart toegenomen en kwamen er veel immigranten naar Ierland. Hierbij waren veel Ieren die terug wilden keren naar hun vaderland.

Bevolkingsdichtheid

Ierland heeft een lage bevolkingsdichtheid. Per vierkante kilometer zijn er relatief weinig inwoners, namelijk gemiddeld circa 50. Dit is de laagste dichtheid van de landen die behoren tot de Europese Unie. Logischerwijs wonen de meeste Ieren in de grote steden, zoals Dublin en Cork. In Dublin wonen meer dan een miljoen inwoners. De ontvolking van het platteland is vooral te wijten aan de emigratie naar Amerika en later ook naar Groot-Brittannië. De Ieren vertrokken naar het buurland vanwege de hoge werkeloosheid in hun eigen land.

Tinkers

In Ierland leeft een zwerversvolk. Deze mensen heten de Itinerants of Travellers en worden ook Tinkers genoemd. Tinkers zijn geen zigeuners. Zij stammen af van de arme boeren vroeger van hun land werden verdreven door Engelse overheersers. Tegenwoordig trekken de nakomelingen van de boeren nog steeds door het land. Zij verdienen hun geld door klussen te doen en door voorwerpen van tin en koper te verkopen.

Bevolking en cultuur

De Ierse cultuur kent een rijke historie waar de Ieren trots op zijn. Zij houden hun tradities in ere. Bijna 90% van de bevolking is Katholiek. De Ieren zijn vriendelijke, sociale mensen die graag gezelschap opzoeken. De pub wordt dan ook vaak gezien als een verlengde van de woonkamer waar je met de hele familie kunt gaan zitten. De pub speelt een belangrijke rol in hun sociale en culturele leven. In de pub kun je lekker eten en natuurlijk genieten van een traditioneel Iers biertje, zoals Guinness. In de pubs kun je ook luisteren naar live muziek. Muziek en dans spelen een grote rol in de cultuur van de Ieren. Uit Ierland komen dan ook veel bekende muzikanten en schrijvers, zoals U2 en Oscar Wilde.

Mythes, legenden en andere verhalen

De geschiedenis van Ierland zit vol met legendes, mythen en allerlei sprookjesachtige verhalen over ridders en elfen. De Keltische mythen zijn een belangrijk onderdeel van de Ierse cultuur. Een van de bekendste verhalen gaat over de Kinderen van Lir. Zij werden in zwanen veranderd door hun stiefmoeder. Andere bekende verhalen gaan over de krijgsman Cú Chulainn en over de Keltische held Finn McCool. Finn verwierf als jongen wijsheid door te eten van de Zalm der Kennis. Later in zijn leven overwon hij reuzen.